Fun Company ApS - smoothies, opskrift, milkshake, e-numre, bpa free

Hvad er smoothies?


Grundlæggende er smoothies en kold drink lavet på frugt, is, juice og mælk. Den adskiller sig fra milkshake ved at indeholde frugt som oftest er frossen samt frugtsaft eller juice. Milkshake er normalt mælk med frugtsaft som serveres koldt, mens smoothies er tyktflydende fordi den indeholder is og megen frugt. De fleste smoothies er baseret på banan og jordbær.

Her er en rigtig god klassisk smoothies opskrift:


Kom frosne jordbær og en halv banan (gerne frossen og moden) i et glas - ca. en tredjedel, tilsæt en smule appelsin juice og fyld næsten op med mælk. Tilsæt enten vaniljeis eller isterninger. Blend det hele i en smoothies blender til det er cremet og tykt flydende. Er den for tyk tilsættes en smule mere juice eller mælk. Hæld det i et glas og drik med sugerør.

Det er muligt at variere opskrifterne på smoothies i det uendelige og der findes talrige bøger med opskrifter. På Internettet findes der et utal af tilgængelige relevante websteder.
Da smoothies indeholder frugt, mælk og juice er den sund, fedtfattig, smagsfuld og meget læskende - især om sommeren.

Der er nogle som mener, at der skal bruges isterninger som ikke helt må nedbrydes. Andre vil kun bruge is for at få den kolde drink som smoothies er.
 

Hvad er E-numre?


I stedet for lange navne, som de færreste kan udtale, har man givet alle fødevarer et E-nummer. Det omtales ofte som noget negativt, at en vare indeholder E-numre, og at det er noget man for alt i verden skal undgå.
Det er imidlertidigt ikke nødvendigvis negativt, at en vare indeholder E-numre. Det gør økologiske varer også. Sidst vi tjekket var der 49 E-numre på listen over tilladte tilsætningsstoffer til økologiske varer.

Et eksempel på et helt naturligt E-nummer er guld (E175). Guld er f.eks. tilladt som dekoration på chokolade eller som fyld i spiritus.

Det der er hele humlen med E-numre er, at hvert enkelt E-nummer har en bestemt mængde, som producenten ifølge lovgivningen skal overholde. Der er altså forskel på hvor meget af det enkelte tilsætningsstof (E-nummer), producenten må putte i sit produkt.
Derudover er der nogle tilsætningsstoffer, der uanset mængden, er mistænkt for at være allergifremmende. Mistænkt betyder, at der ikke ligger klare beviser for påstanden. Alligevel advarer man om risikoen, for at være på den sikker side.

Læs her hvad Fødevarestyrelsen skriver om E-numre:
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Fakta-om-tils%C3%A6tningsstoffer.aspx

Fri for BPA (Bisphenol A)


Du vil ofte møde begrebet BPA free (fri for BPA) i forbindelse med plastik. Det rigtige ord er polycarbonatplast. Det er altså almindeligt at der er BPA i plastik, men da BPA er mistænkt for at være homonforstyrende, er det for en sikkerheds skyld bedst, at undgå det i produkter, der kommer i kontakt med fødevarer. Trods hundredevis af test med forsøgsdyr, er det endnu ikke lykkedes at bevise en sundhedsrisiko i de mængder vi mennesker udsættes for i dagligdagen.

Vores kander til blenderne er fri for BPA. Kanderne er det eneste, der kommer i kontakt med fødevarer og derfor skal vores kander være fødevaregodkendte.Blendtec' kanderne bærer logoet fra NSF (National Science Foundation), som er det Amerikanske fødevarer kontrolorgan. De er garant for at produktet lever op til de høje fødevarestandarder. NSF laver produkt test og materialeundersøgelser og uanmeldte besøg hos producenten. Med et NSF certifikat er du sikret, at produktet lever op til fødevaresundheden.